Hur är Dota 2? – e-sport drottningen?

Dota är ett av världens mest spelade spel och kom ut till allmänheten 2003. Det är en bana i spelet World Of Warcraft. Det betyder Defence och the Ancient och Dota 2 är då naturligtvis uppföljaren till World of Warcraft III och till succén med den förra banan. Det är ett actionorienterat spel som utspelar sig i fantasyvärlden. Det är utvecklat av Valve Corporation som också ligger bakom andra succéer som till exempel Counter-Strike. En del av den enorma popularitet som spelat har tilldragit sig är troligtvis för att det är gratis att spela. Dock så går det att köpa till olika saker i spelet som utrustning för att göra det mer intressant och roligare att spela. Det är det väldigt många som väljer att göra. Det ger inte någon fördel i själva spelet dock utan det är bara för att ens karaktär ska se mer intressant ut. För att bli bra så måste man spela mycket.

Stora tävlingar världen över

E-sport är gigantiskt i världen och många lever på att spela i lag och ligor och det är miljontals människor som tittar på E-sport när det är stora matcher. Det är absolut jämförbart med andra sporter och E-sport har på senare tid också slagits för att ta sig in i olympiska spelen men har hittills inte lyckats. Det är antagligen bara en tidsfråga dock när nyare generationer ser det som mer och mer naturligt att tävla i E-sport. Det brukar sägas att det var Dota som gjorde att de stora summorna kom in i E-sporten och varje år är den mest prestigefyllda E-sportstävlingen ”the International” i Seattle. Det är Valve själva som ligger bakom denna tävling och prissumman brukar ligga på runt 10 miljoner dollar. 2013 så var det ett svenskt lag som vann tävlingen. Laget hette Alliance och kunde då dela på ungefär 9 miljoner dollar på de fem spelarna som ingick i laget.

Två lag mot varandra

Själva spelet går ut på att det är två lag som tävlar emot varandra och varje lag består av 5 spelare. Varje lag börjar med en bas som de ska försvara från sin fiende. Samt att de naturligtvis också ska förstöra sin fiendes bas. Varje spelare har en egen karaktär som har sina egna krafter beroende på vilken karaktär som har valts. Det finns 10 karaktärer att välja mellan och det är smart om det finns olika karaktärer i samma lag men det är inget måste. En av grundpelarna i spelet är att karaktärerna ska samla poäng, ofta refererat till experience även på svenska, för att på så sätt kunna utveckla sin karaktär och bli starkare. Senare så kan olika karaktärer mötas på ett slagfält och där kommer den starkaste att vinna.

Mottagning vid release

När Dota kom så var förväntningarna enorma efter första versionens succé. Spelare runt om i världen hade väntat på uppföljaren och ville inte bli besvikna. Spelet fick direkt väldigt bra recensioner och de allra flesta hyllade spelet och det har blivit utsett till det bästa videospelet någonsin. Den enda kritiken som har framkommit är att det är väldigt svårt att komma in i spelet då det kräver att man spelar ganska mycket för att kunna tillgodose sig alla detaljer av spelet. De som spelar väldigt mycket kommer att bli enormt mycket bättre än de som inte spelar så mycket och det gör spelet ojämnt.

En annan sak som har lyfts fram som kritik är skaparnas oförmåga att stävja våldsamt språk i spelet. Det är flera, framförallt tjejer, som har vittnat om en macho-kultur som inte är särskilt välkomnande och som skaparna borde ta i med hårdhandskarna mot.