Allt om Counter-strike: Global offensive

För många så är Counter-strike ett av spelvärldens mest spelade spel. Det första Counter-strike släpptes så tidigt som 2000 och har spelats av miljontals spelentusiaster sedan dess. Det finns massvis av professionella spelare och det finns ligor med lag som tävlar mot varandra. I Asien, där spelet är störst, så tjänar spelarna enorma summor på spelet då det är lika populärt som många andra idrottare. Vi i Sverige kan stoltsera med att vi har vunnit VM i Counter-strike och dessutom att vi har fostrat en av spelvärldens allra största profiler: Heaton. Heaton var länge ansedd som världensbästa spelare och hade i det närmsta rockstjärna-status i spelvärlden. Vad är counter-strike och framförallt vad är versionen Global Offensive? Det ska vi ta reda på här under.

Försapersonsskjutsspel i lag

Counter-strike är ett så kallat förstapersonsskjutspel vilket innebär att du spelar som en person som bär vapen och du ska skjuta dina motståndare. Du ingår nästan alltid i ett lag och i Counter-strike är det terroristerna mot poliserna. Det fungerar både på Windows, Xbox, Mac, Linux och Playstation.

Global offensive är den fjärde upplagan

Global Offensive är den fjärde upplagan av Counter-strike och den utkom år 2012. Spelet är utvecklat av Valve Corporation och Hidden path entertainment. Grunden i Global Offensive är densamma som i alla andra Counter-strike-serien och du kämpar mot det andra laget och ska antingen desarmera en bomb eller plantera en bomb beroende på vilket lag du tillhör. Det nya med Global Offensive är att det finns nya kartor men det finns också uppdaterade versioner av gamla kartor. I och med att tekniken går framåt så är det häftigt för erfarna spelare att se de gamla kartorna men med nya grafik och bättre skärpa. Även vapen, som är en essentiell del av spelet, har uppgraderats och det finns nya vapen men även de gamla klassiska vapnen som har blivit uppdaterade. Inför varje runda så ska varje spelare spendera en viss summa pengar för att kunna köpa den ammunition och det vapen hen vill använda för den rundan.

Olika scenarion att välja mellan

För att spelet ska bli bredare och inte så enformigt så finns det flera scenarion att välja mellan. Det går att spela det nämnda bombscenariot där terroristerna ska plantera en bomb medan poliserna ska försvara ett område och se till att terroristerna inte klarar av att plantera bomben. Alternativt så kan de desarmera bomben om terroristerna redan har hunnit plantera ut den.

Det går även att spela ett gisslanscenario. Då börjar terroristerna med ett antal personer som gisslan och polisernas uppgift är då såklart att ta fri gisslan utan att de skadas. Skulle gisslan skadas så är det vanligaste att den spelaren straffas med lite färre pengar i nästa runda.

Kapprustning är ett annat läge som kan spelas. Det innebär att vapnen är väldigt viktiga. För varje motståndare som dödas så har man möjlighet att få ett nytt vapen. Då kan man välja att kasta sitt eget vapen ifall motståndarens bedöms att vara bättre. Beroende på din spelstil så passar olika vapen. Är du bra på närstrid så behöver du ett snabbt eldvapen medan du behöver ett vapen med kikarsikte om du ska agera sniper. Det finns fler scenario att välja mellan såsom Demolering, dödsmatch och Wingman för att välja några.

Recensionerna var mestadels positiva

Det är alltid svårt att släppa ett nytt spela till något som tidigare har varit så fantastiskt uppskattat som Counter-strike. Dock så lyckades skaparna väl enligt kritikerkåren och Global Offensive fick ett bra mottagande generellt sett. det vann bland annat ”årets E-sportspel” år 2015 och även ”bästa åskådarspelt 2017”. Många tycker om att titta på när andra spelar Counter-strike och inte nödvändigtvis spela själva.